A hatékony napenergiafelhasználást többféleképpen is el lehet elérni. Fontos, hogy a lehető többet tudjuk meg a rendelkezésre álló típusokról és az eszközökről, amelyekkel képesek leszünk a napenergia hatékony kinyerésére. Építhetünk akár napenergia erőműveket is. A szükséges alkatrészeket az online-boltokban vagy akár helyi boltban is beszerezhetjük. Azt is választhatjuk, hogy mi készítjük el a saját generátor. Tudjunk meg minél többet a napenergia-termelésben tevékenykedő szakértőktől, és mások, akik már használnak napkollektor vagy napelem rendszert.

Az alapok 

A napenergia igen ígéretes, mert „megújuló”, ami azt jelenti, hogy folyamatosan jön, non-stop. A Nap olyan nagy mennyiségű energiát nyújt, hogy a mesterséges napelem egységek nem is tudják mindet feldolgozni. A sugarakat, amelyeknek az energiát a Nap adja mind hő., mind villamosenergia-formájában, hatékonyan kell össze gyűjteni, és más típusú energiává változtatni, például villamosenergiává. A napkollektor a napenergiát a vízmelegítésre használja és gőz létrehozásával elektromos turbinákat hajthat meg.  Másik népszerű módja a napenergia-termelés alkalmazásának fotovoltatikus eszközök révén valósul meg. Az eszközök a fotovoltaikus celláik által a napenergiát a egyenárammá alakítják át. Rengeteg módon lehet összegyűjteni a napenergiát: a parabolikus felületekkel, napelemekkel, napenergia tornyokkal, amelyeken tükröződő felületek vannak. Számos napkollektort minősíthetünk aszerint, hogy koncentrálja vagy nem koncentrálja a nagfényt..  

Napelemrendszerek alkalmazási területei

Napenergia számos területen alkalmazható: könnyen elérhető vállalatok, lakástulajdonosok vagy kisebb vállalkozások számára is. A napenergia erőművek még nem nagyon terjedtek el, de a szakértők szerint ez a jövő, hiszen tiszta energiaforrás! Az energetikai rendszerek ma már széles körben elérhetők, hogy segíthessenek a közüzemi számláinkat az otthonokban és az irodákban csökkenteni. A napelemek jól lehet használni a hő- és villamosenergia termelésre és különböző készülék működtetésére a házban. 

Napelem, napkollektor árak A napelem és napkollektor rendszerek árai nagyban függenek a generátor mérettől, és az anyagok alkalmazásától. Nagy erőműveknél természetesen már milliókat kell költeni, hogy a kívánt hatást elérjük. Kis háztartásoknál viszont néhány tízezer Ft-os költséggel telepíthető a rendszer. Érdemes alaposan körbe nézni az on-line boltok kínálatát és több cég által kínált ajánlatot is összehasonlítani egymással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük