A napelemek a napenergia technológia szerves részének tekintendők. Szerte a világon egyre több ember fektet be ilyen eszközökbe a különböző előnyök és gazdasági okok miatt. A megújuló energia jóval olcsóbb költségek mellett állítható elő, mint a nem megújuló, hagyományos energia!

A PV 

PV vagy fotovillamos cella néven is ismert technológiai eszköz a napelem. A napelem könnyen átalakítja a fényt elektromos árammá. A készülék alapját Alexandre Edmond Becquerel-nek köszönhetjük, aki felismerték, hogy számos anyag gerjeszti az elektronokat,  közvetlenül fény hatásának tesszük ki. Az első napelem az 1880-as években készült el. Bár a prototípus szeléncellákat használt és csak a beeső fény 1%-át tudta átalakítani villamosenergiává, James Clerk Maxwell és Ernst Werner von Siemens mégis felismerték ennek fontosságát. 1954-ben pedig az utódaik megalkották az első szilicium alapú napelemet. Ezek  a korai napelemek nagyon drágák voltak és hatékonyságuk mintegy 4,5%-6%-ra volt. Az eddigi legnagyobb hatékonyság PV cellákat a Boeing és Spectrolab 2009-ben gyártotta le, amelynek hatékonysága mintegy 35%-41%. Vannak még más, több rétegű sejtek hasonlított a készülék. Az átlagos, tömegtermelésre alkalmas cellák kb 20%-os hatékonyságúak.

Egyéb napelem technológiák  Ma már több, mint 14 féle fotovoltaikus sejttípus ismert: polikristályos szilícium, vékony, monokristályos szilícium és egyéb amorf sejtek. A napenergia koncentrálására is megjelent több féle típus. A legkorábbi alkalmazása a napelemnek nagyon jelentős volt, az áramforrás a Vanguard műhold áramellátását biztosította 1958-ban. A felhasználása nagyon sikeres volt, és a szovjetek is elkezdték másolni a technológiát, és az űrkutatásban a PV vált a legfőbb forrássá a 1960-as években. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk el tájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos a legkönnybben az interneten keresztül érhető el a legkönnyebben és leggyorsabban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük