Kétféle napenergia rendszert is megkülönböztetünk kialakítás szerint. Aktív napenergia: befektetett energia segítségével mechanikus eszközökkel mozgatjuk a rendszert a legoptimálisabb teljesítmény érdekében. A passzív napenergia rendszer nem követeli meg a mechanikus eszközöket, és így ez a költséghatékonyabb módszer. Íme néhány tipp a  passzív napenergia használatához.

Tájolás 

Van néhány alapelvet, amit szem előtt tartani, hogy minél jobban kihasználhassuk a napenergiát. Az alkalmazások kiépítése az adott helynek és az éghajlatnak megfelelő kell, hogy legyen. Fontos az árnyékok elkerülése is, hogy a lehető legtöbb természetes fény érje a napelemeket. A napelem és a napkollektor rendszert érdemes összehangolni lehet más szerkezeti elemekkel is. Például a szigetelés a meleget bent tartja a tél folyamán, és hűvöset biztosít a nyár alatt. 

Fűtés passzív napenergia segítségével

A passzív napenergia kategóriájába tartozik a napkollektor is. A fűtési folyamat kulcseleme, hogy a legtöbb ablak délre nézzen. Az ablakokat megfelelően kell méretezni annak érdekében, hogy optimális hő nyereséget érhessünk el. Az otthont le kell szigetelni, hogy csökkentsük a hő veszteséget. A passzív hűtés egyfajta szoláris hűtés.  Az otthonunkat is úgy kell kialakítani, hogy csökkentsük a természetes szellőzés akadályait. A ház körüli parkosítással és a szerkezeti sajátosságok kihasználásával még az árnyékot is hasznosíthatjuk.. Az otthonunkat tehát jól kell szigetelni a megfelelő hőmérséklet biztosításához. 

Napfényes világítás A napfényvilágítás egyfajta napenergia világítás. A név is azt írja le, mint természetes fény világítja be a házat. Jó napfényvilágítás biztosítja a megfelelő fényt minden szobában, miközben a lehető legalacsonyabb közüzemi a villamos energia költségeket kell csak kifizetnünk. Nappal a házban a méretes és pozícionált ablakok által a természetes fény szabadon szűrődik be a házba. A passzív napenergia és napelem használata természetes és rendkívül költséghatékony módszer. Mielőtt belevágunk, beszéljünk szakértővel, hogy hogyan lehet a legjobban telepíteni a megfelelő elemeket. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk el tájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos a legkönnyebben az interneten keresztül érhető el a legkönnyebben és leggyorsabban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük