A fosszilis energiahordozók használata helyett, ill. csökkentése mellett az alternatív energiák lehetséges kihasználása sokat javítana a környezetünk állapotán. A napsugárzás a legfontosabb energiaforrásunk, energetikai felhasználása többféleképpen lehetséges. A napelem, az ún. fényelektromos eszköz a napsugárzás energiáját közvetlenül elektromos energiává alakítja át.

A Napenergia kiaknázása

Lehetséges a napenergia termikus hasznosítása pl. napkohóval, napkollektorral vagy az üvegházhatást kiaknázó építészeti alkalmazás által is. A legáltalánosabban alkalmazott hasznosítás a hő csapda, mely az üvegházhatás alapján valósítható meg. Az üvegezett nyíláson a zárt térbe a rövidebb hullámhosszokon bejutott sugárzási teljesítmény egy része a nagyobb hullámhosszokon történő kisugárzás során bennreked. Ez a hatás az üveg speciális transzmissziós tulajdonságait használja ki. Az üvegházhatást hasznosító szoláris rendszerek igen elterjedtek az energiatakarékos építészetben. Az épület formálásával, télikertek alkalmazásával általában a fűtésre szánt energia csökkenthető. Bizonyos konstrukciókkal lokális felmelegedést okozva a levegő cirkulációja is megoldható. Az üvegházhatás által felmelegített nagy tömegű épületszerkezet nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is használható. F. Trombe és H. Michel által szabadalmaztatott megoldás egyszerű konstrukcióval, ugyanazon szerkezettel teszi lehetővé a nyári hűtést és a téli fűtést. A konstrukció a szakirodalomba ún. Trombe-fal néven vonult be. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk el tájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos online is érhető.

Meleg-víz készítés napkollektorral A napenergia-hasznosítás egy további elterjedt formája az épületgépészeti célú meleg-víz készítés. A termikus napkollektor építészeti alkalmazás esetén egy üveg   fedésű lapos doboz, melyben a hő abszorbeáló szerkezet és a hőszigetelés foglal helyet. Az üveg – az üvegházhatás kihasználására – a hatásfok javítása céljából kerül a kollektorra. A hatásfokot javítandó a kollektor csövek alá reflektorokat helyeznek, melyek a nap sugarait a kollektor csövekre koncentrálják.  A napenergia-hasznosítás ipari méretekben is lehetséges. Létezik napenergiával működő kohó és hőerőmű is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük