Amikor az emberek a napenergiáról beszélnek, sokan tudják azt is, hogy a Nap is felelős a globális felmelegedésért.  Annak érdekében, hogy teljes mértékben megérthessük a napenergiát, és hogy mit tartogat a jövő, akkor többet kell megtudnunk a történetéről. Ez a cikk betekintést enged a napelemek és napkollektorok történetébe.

Napenergia a történelemben

Különösen Dél-és Észak-Amerikában imádták a Napot a primitívnek nevezett népek, mivel minden nap újra és újra felkelt és „megújult”. Így természetfeletti erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori Görögországban több neki szentelt templom is volt nevezetesen a Helio és az Apollo.  A rómaiaknál fontos szerepet kapott a görög tervezésű, beépített ablakok és struktúrák továbbfejlesztése, amelyek lehetővé tették számukra, hogy képesek legyenek több napfényt az épületekbe engedni. Ez abban is nagy szerepet játszott, hogy növénykultúrájuk magas szintűre fejlődjön.

Az első prototípusok

Az első napkollektorokat ismeretlen emberek csináld magad rendszerei voltak, és a 18. században kezdtek el vele tudatosan foglalkozni. A napelem cellák, más néven PV sejtek, tulajdonképpen akkor jöttek létre, amikor három amerikai felfedezte a félvezetők tulajdonságait. Ez idő tájt az 1950-es PV sejtek valójában még nem voltak a megfizethető kategóriában, mára azonban a műholdas iparban való használat következtében a napenergia-ágazat fenntartható lett. A PV sejtek szolgálnak a fő energiaforrásként az űrben is. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk eltájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos a legkönnyebben az interneten keresztül érhető el a legkönnyebben és leggyorsabban.

Napenergia ma   Napjainkban egyre inkább a középpontba kerül, mivel a segítségével sokat takarékoskodhatunk és a beruházás is megfizethető, miközben teljes körűen kielégít minden követelményt. A napelem rendszereket ténylegesen sok vállalkozásban és otthonban használják manapság, illetve a közlekedésben is egyre hangsúlyosabb szerepet kap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük