A napelem a legalapvetőbb eleme a napenergia-rendszernek. Elsődleges funkciója összegyűjteni a  napfényt bizonyos időszakokban különböző eszközök és felépítési struktúrák által. A méretétől függően, a nap-panelek teljesítménye hatalmas is lehet. Fontos megértenünk a panelek működését, hiszen szeretnénk a legtöbb előnyét élvezni. Íme néhány további részletet és információ a napelemről.

Mik azok a Solar panelek, vagyis napelemek?

A napenergia a Napból származik. A napelemek fotovoltaikus működésük során a napfényt használják fel. A fényben lévő energiarészecskék, az úgynevezett fotonok villamos energiát állítanak elő különböző elektromos terhelés hatására. A napfény olyan megújuló energiaforrás, mely tiszta energiát szolgáltat. Napelemeket lehet használni különböző feladatokra, mint pl. a távoli hálózati rendszerek, kabinok, távérzékelés, távközlési berendezések és villamos energia előállítására kereskedelmi és lakossági panel rendszerekben.

A napenergia története

A fejlesztés a napenergia használata több mint egy évszázaddal ezelőtt kezdődött. Elsőként a napenergiát elsősorban a gőz előállítására használták a gőzgépek hajtásához.. Henri Becquerel felfedezte a fényelektromos hatást, amely lehetővé tette az átalakítást napenergiából villamos energiává. Becquerel felfedezése tette lehetővé az első igazi napelem elkészítését Charles Fritts által 1893-ban, amelynél szelén lemezeket vékony aranyréteggel vontak be. 

Russel Ohl egy olyan amerikai feltaláló, aki a Bell Laboratories-nál dolgozott. Ő szabadalmaztatta elsőként  a világon a szilícium napelemet 1941-ben. Ezeket az új napelemeket először az űrben, műholdakon használták. Az 1970-es években már a nap-panelek révén az újonnan készített számológépeket is napenergiával működtették. Ma a napelemeket  különböző alkalmazások és struktúrák üzemeltetésére is felhasználják, mára beépült az otthonokban, kereskedelmi épületekbe is. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk el tájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos a legkönnyebben az interneten keresztül érhető el.

A napelemek munkája

A napelem összegyűjti a tiszta, megújuló energiaforrást napfény formájában és átalakítja villamos energiává. Egy átlagos otthon ma már rendelkezik olyan megfelelő tetőfelülettel, ami által a napelemek, vagy a napelemes tetőcserép össze tudja gyűjteni a fényt és átalakítani az egyenáramot váltóárammá. A napelem tömböket úgy kell méretezni, hogy megfeleljen a magas fokú követelményeknek. Fontos figyelembe venni a ház részeit, valamint azt, hogy megfelelő szögben legyenek az elemek a Naphoz képest, így a szerkezet össze tudja gyűjteni a lehető legtöbb fényt az optimális eredmény érdekében. Ma már mindenki választhat, hogy saját maga készíti el a napelemeket, napkollektort, vagy megvásárolja készen on-line. Számos üzlet kínálatából választhatunk ma már, és a telepítéshez bérelhetünk néhány szakértőt is, akik segítenek meghatározni a megfelelő házrészt vagy a tetőszerkezetet ahol a telepítés optimális.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük