megújuló energiaforrások különösen jó lehetőséget biztosítanak a decentralizált energiaellátás megvalósítására, ahol a biomassza, a geotermikus és a szélenergia felhasználásán túlmenően a közvetlen napenergia-hasznosítás gazdaságos.

A napenergia mezőgazdasági célú ill. tágabb értelemben a vidékfejlesztésben történő hasznosítása kiemelt feladat. A jelenlegi hazai közgazdasági környezetben elsősorban a napenergia termikus hasznosításának vannak meg legjobban a feltételei. A közvetlen felhasználás négy kiemelt területet ölel fel, nevezetesen a növényházak, a szárítás, a technológiai melegvíz-készítés és egyéb hő közlés valamint a villamos hálózathoz nem csatlakozó települések energiaellátása.

Ezt indokolja az a tény is, hogy Magyarországon a mezőgazdaságban felhasznált energiamennyiségnek 35^40%-át a növényházak fűtése, a szárítás és az épületek fűtése teszi ki. Ily módon a környezetvédelmi hatásokkal kapcsolatosan is fontos megemlíteni a növényházakat és a szárítókat, amelyeknél a nagy mennyiségű hagyományos energiahordozó (elsősorban olaj és földgáz) kiváltásával a környezetet szennyező, egészségkárosító anyagok kibocsátása jelentősen csökkenthető.

A napenergiának

az említett területeken történő felhasználását az is indokolja, hogy az alkalmazható technológiák ismertek, kidolgozottak. Ugyanakkor kedvezőek hazánk napsugárzási adottságai is. Megjegyzendő, hogy a rendelkezésre álló napenergia potenciál nagyságrendekkel nagyobb, mint a jelenleg hasznosított. A reális telepíthetőség figyelembevételével elvégzett számítások és becslések alapján megállapítható, hogy a leginkább energiaigényes mezőgazdasági alkalmazásokat illetően a rendelkezésre álló termikus napenergia potenciál nagysága összesen.

A bevezetésre javasolt szoláris technológiák a megtérülési idők tekintetében jelentősen eltérnek. Növényházak esetén ez kb. 5-10 év, egyszerű kivitelű szárítóknál 1-2 év, integrált kivitelű szárítóknál 3-8 év, technológiai melegvíz-készítésnél, fűtésnél

6-10 év. A jelenlegi számítások szerint a kiépített villamos hálózattól 2-3 km távolságra lévő településeknél, tanyáknál a megújuló energiaforrásokra alapozott energetikai rendszer már beruházási szempontból is rentábilis.

A napenergia-felhasználás…

…elterjesztéséhez szükséges hazai feltételek megteremtése számos egyéb tennivalót foglal magában, úgymint.

– nemzeti program meghirdetése és végrehajtása,

– társadalmi szervezetek közreműködése a szemléletformálásban,

– externális költségek számítási eljárásának kidolgozása ill. bevezetése,

– az állami támogatáshoz szükséges jogi és pénzügyi feltételek kidolgozása,

– a szoláris technológiai eszközök szabványosítási problémáinak megoldása,

– az oktatás valamint a kutatási-fejlesztési tevékenységek kiemelt támogatása.

Több ezer ember gondolkodik azon, hogy fektesse-e napelemes eszközökbe és panelekbe a számos ismert előnyeik miatt. A napenergia használatával segítünk a környezeten és a lehetőségek maximális kihasználásával sokat spórolhatunk. Érdemes minél többet megtudni a rendelkezésre álló típusokról és a jellemzőikről. Ismerni kell több beszerzési forrást is, hogy a legjobb ajánlatokat kaphassuk. Íme néhány tipp és trükk, hogyan kezdjük!. 

Ez egy megújuló erőforrás 

A napenergia megújuló energiaforrásnak minősül. Ez azt jelenti, hogy számítani lehet rá nap-mint-nap. ha a szükséges eszközöket mindig beszerezzük hozzá, és karban tarjuk a napelem, vagy napkollektor rendszerünket, akkor szinte egész életünkben ki fog szolgálni. Annak ellenére, hogy a napenergia nem mindig könnyen elérhető (felhős nap vagy éjszaka), a rendelkezésre állás mégis mindig ott van minden egyes nappal. A napenergia-ellátás addig lesz elérhető, amíg a Nap is létezik. A mérleg másik oldalon például az olaj nem tekinthető megújuló energiaforrásnak. Az olajkészletek évmilliók alatt jöttek létre. Jelenleg az olajtartalékok nagyon gyors ütemben merülnek ki. Az embereknek fel kell készülniük annak következményeire, ha elfogynak a nem megújuló erőforrások. 

Környezetvédelmi előnyök

A napenergia nem szennyező. Ez azt jelenti, hogy nem káros az ökoszisztémára. Nyugodtan támaszkodhatunk a hűvösebb és tisztább környezetben történő beruházásokra a napelemes eszközöket illetően. Ezeket az eszközöket össze sem lehet hasonlítani a kőolaj- káros hatásaival. A jelenlegi energiafelhasználás könnyen az ökológia komoly szintű sérüléséhez vezethet!

Olcsó és egyszerű 

Az embereknek nem kell naponta foglalkozni a napelemek fenntartásával, mert egy panel mintegy 30 évig, vagy több ideg is kibírja, ha néha karbantartják. A napelemek házilag is elkészíthetők nagyon olcsó anyagokból. Akár on-line is megvásárolhatjuk a csináld-magad napelem paneleket az interneten keresztül. A leirat segít abban is, hogy a mindössze egy nap alatt elkészüljünk vele. Annak ellenére, hogy a napelemek és a relatív kiegészítők több pénzbe is kerülhetnek, mint szeretnénk, mégis az üzembe helyezés után már napról-napra pénzt takarít meg nekünk. A napenergia már hazánkban is könnyen elérhető és ingyenes. Ezzel szemben az olaj, a gáz, a villany ára tovább emelkedik hétről-hétre. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk eltájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos a legkönnyebben az interneten keresztül érhető el a legkönnyebben és leggyorsabban.

Könnyen telepíthető Számíthatunk arra, hogy a saját napelemek összeszerelése mindössze néhány óra vagy nap. Az építés és telepítés egyszerű műveletekből áll. Rengeteg könyv és online forrás érhető el azzal kapcsolatban, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni a napenergiát a legnagyobb mértékben. Beszéljen más szakértőket és tudja meg a legjobb telepítési megoldásokat! Nagyon jó dolog a napenergiával kapcsolatban, hogy egyre több ember válik a terület szakértőjévé, így mi is könnyebben juthatunk hasznos információkhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük