Jelenleg is széles skáláját ismerjük azoknak az eszközök és struktúráknak, amiket napenergia üzemeltet. A napenergiával hajtott autók felé is tolódik egyre inkább a hangsúly, mert az emberek egyre inkább tisztában vannak a megújuló erőforrás számos előnyével. Akár többszázezer Ft-ot is megspórolhatunk havonta egy napenergiával hajtott járművel. Meg kell tudnunk erről és a különböző rendelkezésre álló funkciókról is minél többet. 

A napelemes autó

A napenergia jármű olyan elektromos jármű, amelyet elsősorban a napenergia hajt. Az energiát a napelemek szerzik, amik a jármű külső felületein, elsősorban a tetején helyezkednek el. A PV vagy fotovoltaikus elemek napfény hatására villamos energiát állítanak elő. A solar autókat még nem használják napi szinten a közlekedésben, főleg kutatások és állami támogatású projektek foglalkoznak a fejlesztéssel. A napelemes autókban keveredik a kerékpár, az űrkutatás, az autóipar és az alternatív energia technológiája. A jármű design-ját mindenesetre lekorlátozza a hatékony napelem cellák elhelyezése. A napautók egy része még azzal a céllal készül el, hogy napelemes autós versenyeken vegyen részt. Az autó nagyon csendes és rendkívül környezetbarát.

Napenergia tömbök

A napenergia tömb több száz fotovoltaikus napelemek összeillesztésével, amelyek a napfényt elektromos árammá alakítják. Ezek a nagy tömbök akár 2 KW vagy 2.6 LE teljesítményt is elő tudnak állítani.

A napenergia tömb lehet telepíteni különböző módokon. Vízszintes tömbök telepíthető formában szabad lombkorona. Függőleges tömbök formájában integrált vitorlák vagy szabadon álló, hogy a szélenergia. Állítható napelem lehet dönteni körüli utazás tengely, rásegítő energiaforrásként, amikor a nap alacsony, és az oldalon. Integrált tömbök teljes felületét az autó napelemek. Távoli tömb végzi szerelni a napelemes tömb egy stacionárius régió eltekintve a járművet. A pótkocsi tömb történik utólagos jelen járművek kis stabilitás.

A napenergia gyakorlati haszna

Az első kereskedelmi napenergia elektromos hibrid autó, az úgynevezett Venturi Astrolab 2006-ban bevezették. Egyes vállalatok május 2007 is dolgozott, hogy módosítsa a Toyota Prius hasznosítani napelemeket, hogy akár 240 watt az elektromos energia a nap alatt. Golfautókat is kiderült, hogy nagyon praktikus a felhasználása ha hajtja napenergia. A Solartaxi is nemrég bevezetett. Ez a napelemes autó járta a világot, vagy 50000 km-ben mindössze 18 hónap alatt. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretnénk telepíteni, sose felejtsünk eltájékozódni az ezzel foglalkozó cégek ajánlatairól, ezek közül számos a legkönnyebben az interneten keresztül érhető el a legkönnyebben és leggyorsabban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük