Az aktív napenergiát többen használják, lakásokban, irodákban és egyéb épületekben ma, mert annak számos előnyét látják. Általában az aktív napenergia rendszer mechanikus eszközöket használ az összegyűjtésre, tárolása és napenergia továbbításra. Aktív napenergia vízmelegítő rendszereket használnak a szivattyúk is, hogy a meleg vizet keringessék is a rendszeren belül. Íme néhány tipp a napenergiához:

Az előnyök 

Aktív napenergia használata az emberek számára számos előnnyel jár. Például függetleníteni lehet házunk jelenlegi tervezési és tájolási típusától. Az aktív napenergia képes sokkal több energiát adni a passzív napenergiához mérve. A hőenergia felhasználható egyszerűen, akár egész házban. A villamosenergia-elhasználás is csökken ezáltal növelte a megtakarításunkat. 

A napenergia komponensei

Három fő összetevőből áll az aktív napenergia. Először a napenergia rendszer magában foglalja a napkollektort. A legalapvetőbb kollektor a sík kollektor. Ez egy szigetelt doboz, amit üveg borít be. A dobozban lévő fekete abszorber lemezek elnyelik a napenergia és átalakítja hővé. A hőenergia a folyadékba megy át, amikor a levegő vagy a víz áramlik keresztül a kollektoron. Ez attól függ, hogy a rendszer levegő-alapú vagy folyadék-alapú. 

A típusok 

3 típusú aktív napenergia-hasznosító alkalmazás létezik, amelyeket azonnal otthoni használatra, pl. medencefűtésre, a belső helyiségek fűtésére használhatunk fel. Az aktív napenergia-hasznosító rendszerben keletkező levegőt a házban szivattyúk, fúvók és ventilátorok segítségével terjeszthetjük és gyűjthetjük össze. A rendszerek lehetnek levegő-alapú vagy folyadék-alapúak is. Az aktív napkollektorból a meleg vizet a lakásba szivattyú használatával juttatjuk. A szoláris vízmelegítő rendszer nevezetesen lehet közvetlen és közvetett rendszer. Közvetlen hő rendszerhez a háztartási vizet napkollektorok biztosítják. Melegítés után a vizet a tartályba szivattyúzzák. Közvetett rendszerek használatánál hő átadó folyadékot használunk. A folyadék felmelegszik, majd ezt szivattyúzzák a tartályba. Ez is ismert, ám zárt rendszer. 

A napkollektor harmadik típusa Aktív napenergia-medence fűtés használatával szivattyúk kerintgetik a vizet a medencén keresztül napkollektorokba, majd azután vissza a medencébe. A medence válik a meleg víz tárolójává, így nincs szükség többé vizet tároló tartályra. Ha használjuk az aktív napenergia medencefűtést, akkor csökkenteni tudjuk a fűtési költségeket. Az aktív napenergia egy okos választás azoknak, akik szeretnének spórolni a fűtési költségeken. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretne telepíteni, az ezzel foglalkozó vállalkozások ajánlatai közül érdemes többet is összehasonlítani. Egy kis körültekintéssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük