A napkollektoroknál

A foto villamos átalakítókkal megtermelt energiát is tárolni kell. Erre a feladatra célszerűen akkumulátorokat alkalmazhatunk. A napelemes áramforrásoknál használt akkumulátorokkal szemben azonban speciális igények fogalmazhatók meg:
– jó energiatárolási hatásfok,
– kismértékű önkisülés,
– mélykisütés tűrése,
– széles működési hőmérséklet-tartomány,
– karbantartás-mentesség,
– hosszú élettartam.

A napelemes áramforrásokban

egyaránt szokás alkalmazni lúgos elektrolitú nikkel-kadmium és savas elektrolitú ólomakkumulátorokat mind nyitott mind zárt kivitelben. A napelemes áramforrásokban alkalmazott nikkel-kadmium akkumulátorok főbb jellemzői az alábbiakban foglalhatók össze:
– a névleges cellafeszültség 1,2 V; nagyobb feszültségigénynél a cellákat gyárilag vagy a felhasználásnál villamosan sorba kapcsolják,
– hosszú élettartam, akár 10-15 év és 500 feltöltési/kisütési ciklus felett,
– széles működési hőmérséklettartomány – 40 °C tói + 55 °C-ig,
– jó túltöltés és mélykisütés tűrés,
– a gyors töltést és kisütést az ólomakkumulátornál jobban tűri,
– viszonylag magas önkisülés (kb. 20%/hónap),
– általában az ólomakkumulátoroknál alacsonyabb töltés/kisütési energetikai hatásfok (kb. 80%),
– az ólomakkumulátornál kedvezőtlenebb fajlagos energiatároló képesség (15-20 Wh/kg),
– az ólomakkumulátoroknál minimum 50%-kal magasabb ár,
– zárt és nyitott kivitelben is gyártják.

A napelemes áramforrásokban alkalmazott ólomakkumulátorok főbb jellemzői az alábbiakban foglalhatók össze:
– a névleges cellafeszültség 2 V; nagyobb feszültségigénynél a cellákat gyárilag vagy a felhasználásnál villamosan sorba kapcsolják,
– mérsékelt élettartam, de jó ciklizálhatóság, típusoktól és az üzemmódtól függően 5-10 év, 500-1500 ciklus,
– mérsékelt működési hőmérséklet-tartomány -20 °C tói +40 °C-ig,
– túltöltést és mélykisütést egyáltalán nem tűri,
– gyors töltést és kisütést csak megfelelő védelem mellett tűri,
– alacsony önkisülés (kb. 3%/hónap),
– kedvező töltés/kisütési energetikai hatásfok, akár 90% fölött is,
– kedvező fajlagos energiatároló képesség, akár 40 Wh/kg fölött is,
– a nikkel-kadmium akkumulátornál alacsonyabb ár,
– zárt és nyitott kivitelben is gyártják.

A belső térben való alkalmazási igény esetén zárt felépítésű akkumulátorokat alkalmaznak. Ezek tetszőleges pozícióban helyezhetők el, lényegében nem igényelnek karbantartást, de ugyanakkor az áruk is magasabb. A napkollektor több elvet is felhasznál a sikeres működés érdekében. Az elsődleges elv, hogy az embereknek szükségük van fűtésre, amelynek keretében a rendszer a napenergiát hővé alakítja át. Pár kiegészítő információ a napkollektor működéséről.

A gyűjtő

Miközben a napkollektor kapja a sugárzó napenergiát, az energia hővé alakul át. A napkollektor a napenergiát az üvegházhatás elvén keresztül használja ki. hővé kihasználva az üvegházhatás. A napenergia egy üveglapon halad át, majd felszívódik az üveg alatt. A napenergia gerjeszti a molekulákat az anyagon belül, ami így hőt termel. Az üvegezés azonban felfogja a hőt, ami nem tud megszökni. Így az emberek fel tudják a keletkező energiát használni.

Alap napkollektor elvek

A hő egyfajta energia, ami szoros kapcsolatban áll a molekulák mozgásával. Miután az elektromágneses hullámok, amelyek akkor keletkeznek, amikor a Nap megvilágít egy tárgyat, gerjeszteni kezdik a molekulákat, és ez mozgást vált ki. A  molekulák mozgását hőnek nevezik. A hő folyamatosan mozog a magas energiaszinttől az alacsonyabb felé. Ez a folyamat a hőátadás. Ha egy személy két objektum tesz egymás mellé, a melegebb tárgy elkezd lehűlni, míg a hűvösebb objektum melegedni kezd. Ezt a különböző hőmérsékletű tárgyak közti hőátadást váltja ki. Minél nagyobb a hőmérsékletek közötti különbség, a hőátadás annál gyorsabb lesz. 

Kiválasztása Fontos megismerni a különböző hőátadási képességek ahhoz, hogy kiválaszthassuk az ideális rendszert, amely végső soron nagy előnyt jelent az otthoni vagy irodai napelem módszerhez. Győződjön meg arról, hogy Ön is megkap minden szükséges anyagot a napkollektoros fűtési rendszeréhez. A hosszú hűvösebb hónapokban bőven van idő a megfelelő típust kiválasztani. Így az eszközök és elhelyezésük gondos tervezése garantálja Önnek a biztonságos és hatékony eredményeket. Ha napelem vagy napkollektor rendszert szeretne telepíteni, az ajánlatok közül érdemes többet is összehasonlítani. Egy kis körültekintéssel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük